Güncel

Yalancı Çoban mı yoksa Tuik mi?

Hepimiz yalancı çoban hikayesini biliriz. Çocukluğumuzda bizlere anlatılırdı ardından biz de çocuklarımıza anlatacaktık ki ortaya Tuik çıkıverdi.
Ezop’un Yalancı Çoban hikayesini mutlaka biliyorsunuzdur ama yine de kısaca hatırlatayım.
Bir varmış, bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, vaktiyle ülkelerin birinde küçük bir köyün koyunlarını güden küçük bir çobanı varmış. Bu küçük çoban her gün koyunlarını bir dağın eteğine götürür orada otlatırmış.
Günlerden bir gün, koyunlarını otlatırken çobanın canı sıkılmış. Ne yapsam da eğlensem? diye düşünmüş. Aklına bir fikir gelmiş. Yerinden fırlamış köye doğru koşmaya başlamış. Köye varınca:
İmdat! İmdat! İmdat! Yardım edin! Kurtlar koyunlarımıza saldırıyorlar diye bağırmış. Köylüler ellerine kazma küreklerle koyunların yanına doğru koşmuşlar. Koyunların yanına varınca, kurtları aramaya başlamışlar. Bir yandan da çobana soruyorlarmış:
– Hani nerede kurtlar?
Çoban kahkahayla gülmeye başlamış.
– Yalnız başıma burada çok sıkıldım. Bu olayı biraz eğlenmek için uydurdum demiş.
Köylüler hem şaşırmış hem de öfkelenmişler. Söylene söylene köye dönmüşler.
Birkaç gün sonra çoban yine koşarak köye gelmiş. Köylülerden yine yardım istemiş. Köylüler yine ona inanmışlar.
Çoban:
– Gerçekten kurtlar geldi. İnanın diye bağırmış. Köylüler yine yardıma koşmuşlar. Meğer çoban yine oyun yapıyormuş. Kurt falan yokmuş.
Ertesi gün çobanın sürüsüne gerçekten kurtlar saldırmış. Bunun üzerine küçük çoban var gücüyle köye koşmuş. Olanları anlatıp, yardım istemiş. Fakat köylüler bu kez anlattıklarına inanmamışlar. Çoban gözyaşı dökmüş, yalvarmış yine de köylüler oralı olmamışlar. Kurtlar da çobanın bir çok kuzusunu kapıp götürmüşler.
Çoban bu duruma çok üzülmüş. Bir daha yalan söylememeye karar vermiş. Herkesten özür dilemiş. O günden sonra dürüst ve güvenilir bir insan olmuş.
Biz bu masalı çocuklarımıza anlatıp yalanın kötülüğünü öğretmeye çalışırdık.
Ama son 20 yılda öyle bir hale geldik ki artık tarım veya hayvancılık kalmadığı için çocukların çobanı bilme ihtimali kalmadı. Artık çocuklar koyunların fabrikada yapıldığını sanıyorlar.
Neyse ki böyle bir dönemde imdada Tuik yetişti. Çocuklara yalanın ne kadar kötü bir şey olduğunu anlatır, örnekler verirken artık art niyetsiz ama hatalı yalancı çoban yerine tamamen niyeti belirsiz( diğerine dilim varmıyor) ve kimse için hiçbir inanılırlığı kalmamış Tuiki anlatacağız.
Yalancı Çoban uyku öncesi çocuklara anlatılırken Tuik masalları uyanamayan bir topluma anlatılıyor.
Tuik nedir ve ne yapar?
Osmanlı döneminde, 1891 yılında Merkezi İstatistik Encümeni olarak faaliyetine başlamıştır. Cumhuriyet dönemine gelindiğinde, Merkezi İstatistik Dairesi adı ile 26 Şubat 1926 tarihli ve 3517 sayılı Merkezi İstatistik Dairesi Hakkındaki Talimatnamenin Meriyetine Vaz’ına Dair Kararname ile kurulmuştur. 1930 yılında Daire’nin tüm görevleri yeniden düzenlenerek İstatistik Umum Müdürlüğü adını almıştır. 1962 yılında Devlet İstatistik Enstitüsü adını alan Kurum, 18 Kasım 2005 tarihi itibarı ile adı Türkiye İstatistik Kurumu olarak değiştirilmiştir. (Vikipedi)
Asli Görevi?
Resmî istatistiklerin üretimi sırasında kullanılacak istatistikî yöntemleri, tanımları, sınıflamaları ve standartları, ulusal ve uluslararası normlara uygun olarak belirlemek.
Resmî istatistik sonuçlarının bilimsel ve teknik açıklamalarını yapmak.
Evet görevleri bunlar ama Tuik adını aldıktan sonra bu asırlık geçmişe sahip kurumun huyu değişti.
İstatistik bir bilim diye düşünürken bir bilinmeze dönüştü.
Bilimin ışığında ve matemetiğin gerçekliğinde olması gereken Tuik için örnek verelim.

2 + 2 = 4 Bu anaokulu öğrencilerinden her yaştaki yetişkine kadar yanıtı tek olan bir işlemdir.
Ama bu işlemi Tuik yaparsa sonuç hafif değişkenlikler gösterebiliyor… 😊😊😊
                Enflasyon hesabı      2 + 2 = 2
                İşsizlik hesabı           2 + 2 = 3
                Büyüme hesabı         2 + 2 = 7

Yıllarca çocuklara masal olarak anlatılıp, ders alınması istenen Yalancı Çoban bile, bir iki yalan nedeniyle verdiği zararları görünce utanıp, sıkılıp özür dilerken, Tuik bunu her an yapmaya devam ediyor.
Bütün bunlara rağmen, kurt kapma pozisyonunu geçmiş, canavarlara olmasa da her seferinde beşli çetelere yem olan halkın bir kısmı hala akıllanamamış, ya inanıyor ya da inanır gibi yapıp, cahilliklerinin çıkmazında bir menfaat bekliyor.
Tuik en son olarak bu ay yıllık enflasyonu % 61,14 olarak açıkladı.
Aynı enflasyonu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) ise %142,63 olarak açıklıyor.
Burada farklı kuruluşlarla karşılaştırmalara falan gerek yok. Gidin benzinliğe, markete, pazara…

                       2021 Mart-2022 Mart Ayı Fiyat Artışları

.                                       2021    2022    Artış %
Benzin L                         8,67     19,00     119%
Şeker 1 kg                     5,30      16,90     219%
Ayçiçek Yağı 5 L        42,00    149,00     255%
Domates 1 kg              4,50       25,00     456%
Salatalık 1 kg               4,00       35,00      775%
Ekmek                           1,75         3,50      100%

Örnekler çoğaltılabilir ama sonuç değişmiyor.
Tuik tarafından açıklanan birkaç rakama daha bakalım mı?
• Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %61,14, aylık %5,46 arttı.
• İşsizlik oranı %11,4 seviyesinde gerçekleşti.👀
• Tüketici güven endeksi 72,5 oldu.🤣
• Tarım ürünleri üretici fiyat endeksi (Tarım-ÜFE) yıllık %68,49, aylık %13,74 arttı.
• Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık %114,97, aylık %9,19 arttı.
• Yurt Dışı Üretici Fiyat Endeksi (YD-ÜFE) yıllık %106,13, aylık %2,35 arttı.

Rakamların bu kadar birbirini tutmaması ve gerçeği yansıtmamasını nasıl bir ekiple sağlıyorlar sizce…
Bu kimsenin inanmadığı istatikleri yayınlayan Tuik kendini nasıl tarif ediyor. Kendi sayfasından bakalım.
Tuik, Resmi İstatistik Programının hazırlanması, uygulanması, resmi istatistik ihtiyacının tespiti, değerlendirilmesi, gelişimi ve işlevleri konusunda tavsiyelerde bulunmak, ileriye yönelik görüş ve önerileri kapsayan çalışmalar yapmaktır.
Merkez Teşkilatı: 19 daire başkanlığından oluşan ana hizmet birimleri ile 4 daire başkanlığından oluşan danışma ve yardımcı hizmet birimleri, 1 Müşavirlik, İç denetim Birim Başkanlığı ve Teftiş Başkanlığından oluşmaktadır.
Taşra Teşkilatı: Sorumluluk bölgesine ait verilerin derlenmesi, değerlendirilmesi, kalite kontrolü, analizi ve merkeze aktarımı ile bölgesel istatistiklerin alt yapısını oluşturmak ve üretmekle görevli olup İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflamasına (İBBS) göre 26 Bölge Müdürlüğünden oluşmaktadır.
Sonuç daire başkanlıkları ve bölge müdürlükleri havada uçuyor. Bu kadar inanılmaz rakamı yaratan kuruma istatistik kurumu yerine istihdam kurumu demek daha doğru değil mi?
Bu kadar arkası boş veriyi bir araya getirmek için mi acaba büyük bir istihdam yaratılıyor? Her kafadan bir rakam versinler, hiçbiri birbirini tutmasın ve kimse rakamları algılayamasın diye uğraşıp birilerini kamufle etmeleri mi sağlanıyor?
Sayamadığımız kadar daire başkanı, bölge müdürü, müdür ve binlerce çalışanın yaptığı işi her akşam bir kişi yapabiliyordu. Gülümseyerek andığımız, o güzel insan Adile Naşit her akşam tek kanal televizyona çıkar ve uykudan önce programında kuzucuklarına masallar anlatırdı. O güzel masallarla uyuyan çocuklar şimdi inanılmaz Tuik masalları ile uyanamıyor.
Artık çocuklarımıza değil, tüm uyanamayan büyüklere Tuik masalları anlatılıyor.
Ama seneler içinde yaratılan eğitimsiz ve cahil kitle artık yalanın kötü bir şey olduğuna inanmıyor ki bu masallara tepki versin. Elindeki para ile hiçbir şey alamayan, hatta elinde para bile kalmamış bu derin uykudaki güruh, hala doğru söyleyeni dokuz köyden kovuyor.
Sizce niyeti kötü olmayan ama yalan söylediği için yerdiğimiz Yalancı Çobandan özür dileme zamanı gelmedi mi?
Şaka bir yana hangi nedenle söylenirse söylensin yalan kötüdür. Ama yalan söylemek için kurum yaratmak inanılmaz değil mi?
O zaman ne diyoruz. Yeni masallarla uyumaya devam Türkiyem…